Aradul a avut o puternică activitate industrială, făcând acest oraș renumit pe plan internațional. Cele mai importante realizări în domeniul industrial au început la jumătatea secolului XIX, împreună cu dezlănțuirea afacerilor familiei de industriași Neuman. Orașul a fost remarcat pentru puterea de producere și în perioada regimului comunist. 

Marile fabrici ale trecutului arădean

1. Sticlăria de la Beliu

Cea mai veche fabrică din județul Arad, din anul 1727, s-a aflat în Beliu, unde se lucra cu sticlă. Aici se produceau faimoșii pești de sticlă colorată, ce erau livrate peste tot în țară.

2. Fabrica de prelucrat fier de la Sebiș

Mai întâi a fost un atelier obișnuit, construit în anul 1840 de contele Konigsegg, apoi a devenit o fabrică mai mare. În 1861 zona este extinsă prin finanțarea contelui Wadstein Ernő.  

3. Fabrica de Spirt și Drojdie din Arad

Fabrica de Spirt și Drojdie din Arad a fost înființată în anul 1851 de către Adolf Neuman, tatăl lui Francisc Neuman, cel care a inițiat echipa UTA și construirea stadionului acesteia. Până în anul 1884, când a fost finalizată clădirea în ultima ei formă, fabrica a avut parte de două incendii. Întreprinderea a aparținut familiei Neuman până la confiscarea de către statul devenit comunist, în 1948. 

4. Fabrica de ciocolată

Fabrica de ciocolată de la Vinga, județul Arad, și-a început activitatea în anul 1885, de către familia croată Drașcovici. Calitatea ciocolății era peste oricare alta, comenzile livrate de această fabrică trecând de hotarele țării și ale Europei. 

În 1948, când fabrica s-a naționalizat, patronii au avut un termen de o zi pentru a părăsi afacerea. Apoi este pusă în funcțiune alături de fabrica de ciocolată Kandia din Timișoara. În 1951 este închisă oficial fabrica de ciocolată de la Vinga, toate lucrurile fiind duse la Timișoara. 

5. IMAR

Fabrica de mobilă IMAR a fost deschisă la sfârșitul secolului al XIX-lea, ce continua ce a lăsat în urmă fabrica Lengyel. În comunism, fabrica era cunoscută ca Combinatul de Prelucrare a Lemnului din Arad. În această uzină s-a produs marfă de înaltă calitate, însuși Ceaușescu comandându-și mobilă făcută în fabrica locală. 

6. MARTA

MARTA a fost o fabrica de automobile, deschisă la începutul secolului al XX-lea. Aici se fabricau motoare pentru utilaje feroviare, autobuze cu și fără etaj, camioane de 3 și 5 tone și autoturisme în mai multe forme de caroserie. În 1926, întreprinderea se desființează și tot ce ține de ea este demolat. 

7. Industria Textilă Arădeană

Industria Textilă Arădeană a fost fondată în anul 1909 de cei trei frați Neuman, ulterior a preluat numele de Uzina Textilă Arad. Această fabrică, la vremea respectivă, era cea mai mare și modernă din țară, producând mătase. Această afacere, la fel ca celelalte, a fost luată de stat în anul 1948, conform legii comuniste. 

8. Fabrica de mobilă de la Pâncota

A fost înființată în anul 1912 cu 100 de muncitori, primul propritar fiind Mihai Mahler. Fabrica, profilată pe mobilă curbată, a avut parte de multe modificări, care au dus la desființarea ei din 1918. 

9. Fabrica de Împletituri şi Tricotaje Arad

Fabrica de Împletituri şi Tricotaje Arad și-a început activitatea în anul 1918, din 1950 a fost cunoscută drept Tricoul Roșu. După 30 de ani de la înființare, afacerea a fost preluată de către stat. În timpul funcționării, fabrica a avut mii de mincitori, dintre care marea majoritate femei, însă după 1990 a început să meargă tot mai rău, iar în 2007 s-a ajuns la demolarea acesteia. 

10. Fabrica de Zahăr

Fabrica de Zahăr a fost înființată în anul 1925 și stabilită pe malul Mureșului, unde înainte funcționa o fabrică de hârtie.  

11. TEBA

Fabrica TEBA a fost fondată în 1926 și activa în prelucrarea bumbacului, având succes pe piață. Cea mai strălucită perioadă a fabricii a fost în anii 50, când s-a extins în mare măsură. Până în anul 1999 a funcționat împreună cu Uzina Textilă Arad, iar apoi a fost cumpărată de o companie străină, care închide fabrica din Arad în 2008.  

12. Combinatul de sere

Combinatul de sere din Arad se întindea pe o suprafață de 34 de hectare, unde se cultivau anual sute de tone de legume pe fiecare hectar, era foarte importantă pentru comunitatea arădeană. Aici erau produse sute de plante, îngrijindu-se de ele mulți munciori.  

13. Arădeanca

Arădeanca a fost prima fabrică din România ce făcea jucării. Totul a început în simple ateliere, unde produceau păpuşi, medalii, insigne şi cupe sportive. Clădirea a fost construită în timpul comunismului, după standardele comuniste, adică un bloc foarte lung de două etaje.  

După Jocurile Olimpice din 1976, unde Nadia Comăneci a făcut istorie, obținând punctajul maxim, la Arad s-au fabricat păpușile intitulate ,,Nadia”. În 1999, pe lângă jucării, se mai produceau articole de uz casnic, articole sport, articole tehnico-sanitare și manechine. Fabrica a intrat în faliment în 2013, însă păpușile se fabrică și în prezent, dar de o altă unitate. 

14. Orologeria

Întreprinderea de orologerie industrială Arad s-a întemeiat pe 1 martie 1982. Fabrica funcționa după legile comuniste, iar într-o zi muncitorii acesteia au ieșit din clădire și a început revoluția în Arad. Acest fapt a jucat un rol important în căderea comunismului în 1989. 

 

15. Combinatul Chimic Arad

Combinatul Chimic Arad, care ulterior a funcționat sub numele de Archim a fost inaugurat în 1977, inițial producând îngrășământ. Din 1985 începea să se fabrice amoniac și uree în mari proporții. Combinatul chimic s-a închis în 1990, la decizia premierului din vremea respectivă, pentru a-l salva pe cel de la Târgu-Mureș.  

16. Fabrica de Mașini, Vagoane și Turnătorie de Fier – acum Astra Vagoane Arad

Această întreprindere reprezintă prima fabrică de locomotive cu abur din Transilvania, fiind deschisă în 1891. Din 1921 preia bunurile fabricii de automobile MARTA și își continuă activitatea sub numele Uzina de Vagoane Astra Arad. 

Funcționează și în prezent, sub numele de Astra Vagoane Arad, producând vagoane de cale ferată și tramvai. Această compania n-a încetat să aibă succes, făcând Aradul cunoscut în toată lumea, iar din acest motiv, Astra Vagoane Arad este marea fabrică, nu doar a trecutului, ci și a prezentului arădean. 

 

 

Surse: 1. AradCityGuide – Fabrica de spirt și drojdie

2. Wikipedia – Uzina Textilă Arad – Marta – Teba Industries – Imar – Astra Vagoane Arad

3. Biblioteca Județeană ,,Alexandru D. Xenopol” – Cronologie arădeană – 26 octombrie

4. Facebook – pagina Aradul de Altădată – pagina Cineclic

5. Historia – Cum a murit prima fabrică de jucării din România și care au fost cele mai vândute produse de la Arădeanca?

6. Muzeul Comunismului – Atunci și acum – Arad

7. Renașterea bănățeană – Povestea faimoasei ciocolate de Vinga: De la ascensiune la naționalizare

8. România liberă – Cum a dispărut Aradul de pe harta chimiei

9. Excursiile Monicăi – Comuna Beliu, județul Arad

10. Primăria Sebiș – Istoric

11. Portal legislativ – DECRET nr. 59 din 16 februarie 1982

Lasă un răspuns

  • Liviu Alexe spune:

    De Strungu (Iosif Rangheț) nu zici nimic?

  • Traian spune:

    Tata a lucrat si la Uzina de vagoane, mama la Traicoul Rosu si Aradeanca, eu la Uzina de vagoane, Fabrica de spirt si drojdie si fabrica de zahar. Nu mult timp dupa demararea unor operatiuni de privatizare in masa de toata frumusetea s-a trecut la taierea la fier vechi . . .

  • Rob Bocsig spune:

    aproape toate sunt praf . Mergeți să vedeți combinatul chimic !

Recomandările redacției