dspNu mai puţin de şase angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Arad au căzut victime ale Agenţiei Naţionale Anticorupţie. Toţi cei şase deţin sau au deţinut funcţii cheie în cadrul instituţiei, cinci dintre aceştia ocupând de-a lungul timpului fotoliul de director.
Ravagiile făcute de către ANI în instituţia arădeană au fost devastatoare: un fost director a fost condamnat la închisoare cu suspendare, alţi doi foşti directori îşi aşteaptă cu înfrigurare sentinţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Bucureşti, la fel cum o aşteaptă şi şefa moaşelor şi asistenţilor din Arad, fosta directoare are în aceste zile termen la Curtea de Apel Timişoara. Nici actualul director al DSP nu a scăpat de exigenţa ANI, însă se pare că cel puţin până acum este singurul care a reuşit să îşi demonstreze nevinovăţia, ieşind de sub urmărirea penală.
Doctorul Gabriela Ţârle a avut cel mai mult de suferit de pe urma controalelor Agenţiei Naţionale Anticorupţie, anchetă derulată împreună cu Parchetul Curţii de Apel Timişoara. Rezultatul a fost catastrofal pentru Ţârle: pierderea războiului cu proprii angajaţi, fiind exclusă de pe fotoliul de director, dar şi condamnarea la un an de închisoare cu suspendare şi interzicerea dreptului de a mai ocupa o funcţie publică.
Răzbunarea a fost însă dulce pentru Ţârle, mare parte din dosarele întocmite de către ANI celorlalţi angajaţi ai DSP bazându-se pe rapoartele fostei directoare. Astfel, unul dintre cei mai apreciaţi medici ai DSP-ului, dr. Dana Negru, a fost găsită de către ANI în incompatibilitate. „Negru Dana Gabriela se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 08 noiembrie 2010, întrucât exercită, simultan, funcția publică de conducere de Director executiv adjunct al Direc­ției de Sănătate Publică a Jud. Arad, funcția de medic primar specialitatea epidemiologie în cadrul S.C. Terapeutica S.A. și calitatea de prestator activități de consultanță în specialitatea epidemiologie în cadrul S.C. Genesys Medical Clinic S.R.L.“, se arăta în dosarul ANI. Dana Negru a pierdut recursul la Curtea de Apel şi aşteaptă verdictul la Înalta Curte. În aceeaşi situaţie se află şi un alt fost director al DSP, doctorul Ionel Drăgănescu.
Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate şi în cazul lui Ladinia Ardeu, consilier superior în cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, întrucât în perioada exercitării funcției publice, a încheiat, în calitatea de prestator, un contract de prestării servicii, în valoare de 7.288 lei, cu Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor (instituție publică responsabilă cu acreditarea spitalelor), în vederea efectuării evaluării Spitalului Județean de Urgență Reșita.
Conform contractului încheiat, serviciile prestate de persoana evaluată au fost în legătură directă cu atribuțiile exercitate de către acesta în calitate de func­ționar public, potrivit fișei postului. „Astfel, Ardeu Ladinia a încălcat dispozițiile legale potrivit cărora calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică. Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate în cadrul autorităţilor sau institu­ţiilor publice. Funcționarii publici pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public potrivit fișei postului”, se arată în dosarul ANI.
Ladinia Ardeu deține funcția publică de consilier superior în cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, începând cu data de 15 iulie 2003. Dosarul ei se află acum la Înalta Curte.
În ceea ce o priveşte pe fosta directoare Laura Nicolescu, aceasta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 septembrie  2010 – 20 martie 2013, întrucât  a deținut, simultan, atât funcția de consilier la Compartimentul de Asistență Medicală și Programe de Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, cât și funcția de medic specialist în cadrul S.C. Terapeutica S.A., încălcând, astfel, dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii res­pective.
Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Recomandările redacției