Hans Klem, încă înalt reprezentant al SUA la Bucureşti, a vorbit, la o manifestare dedicată comemorării Holocaustului, despre pericolul ca ororile acestuia să revină în Europa. În opinia lui, cauzele care ar putea duce la acesta sunt iliberalismul, naţionalismul şi intoleranţa. „În Ro­mânia, ca și în alte țări din Europa, ororile și traumele din ultimul secol, inclusiv cele ale Holocaustului, reverberează în fiecare zi. Din păcate, iliberalismul, naționalis­- mul și intoleranța amenință să se intensifice astăzi în vestul Europei. Reverbera­țiile întunecate ale istoriei sunt răspândite acum prin mijloacele tehnologice moderne și sapă la fundația a ceea ce am creat împreună după un război care a dez­lănțuit Holocaustul în România și care a început acum aproape 80 de ani să distru­gă continentul”, spune Hans Klem.
Mai întâi, este clar că referirea la România este legată de referendum, pentru că, vezi, Doamne, acesta a fost tocmai rezultatul intoleranţei românilor faţă de drepturile minorităţilor sexuale. Dar, dacă tot a nominalizat România, de ce nu a spus care sunt celelalte ţări din Europa la care se referă? De ce consideră că naţionalismul, ori­unde s-ar manifesta, este dăunător şi ar putea duce la un nou Holocaust, dar, mai ales, de ce nu spune că naţionalismul nu este tot una cu extremismul? Mai naţionalişti decât americanii cred că este greu să găsim şi, totuşi, America este considerată, dar, mai ales, se consideră, un etalon al democraţiei, un model de toleranţă. Adică, de ce naţionalismul altora ar putea provoca nenorociri, pe când cel american este exclus să aibă efecte negative?
Statele occidentale din Uniunea Europeană, mai ales Germania, o ţin una şi bună cu pericolul naţionalismului din fostele ţări comuniste, dar nu suflă un cuvinţel despre neonaziştii care îşi fac de cap fără să le aibă cineva treaba. Adevărul este că, treptat, Uniunea Europeană pretinde unor state membre să cedeze tot mai mult din suveranitate şi din identitate naţională, să se su­pu­nă legisla­ţiei europene. Ideea de Eu­ropă a naţi­unilor este tot mai estompată, ţările mici îşi pierd pe zi ce trece puterea de legiferare internă, fiind obligate să renunţe la legi care sunt în interesul lor, în favoarea unora care, cică, ar fi obli­gatorii pentru toţi, pentru că sunt în interesul Uniunii Europene. De fapt, dacă luăm lucrurile în răspăr, Uniunea Europea- nă cea atotputernică înseamnă mahării care o conduc şi decid că tot ce este în folosul ţărilor lor trebuie să devină obligatoriu pentru toţi. Tocmai amplificarea acestei tendinţe duce la creş­terea naţionalismului în ţările mai mici, care nu mai acceptă ca alţii să le poruncească, impunându-le să se sacrifice pentru un aşa-zis bine comun. Chiar dacă se vede cu ochiul liber că binele respectiv nu este deloc comun. Dacă aceste apucături ale Germaniei şi acoliţilor săi nu încetează, Uniunea Europeană este într-adevăr în pericol. Asta ar trebui să sublinieze Hans Klem.

Recomandările redacției