Demonstrație de forță ieri în centrul și pe arterele principale ale orașului. Suporter Club UTA a organizat un miting și apoi un marș, prin care și-a manifestat public dezacordul față de practicile actualei conduceri a clubului. Între persiflările  de genul „se vor strânge 50 de scandalagii și încă 200 de curioși“ și exaltările de tipul „vom fi 5.000 de oameni și va fi cel mai mare miting de după Revoluție“, Suporter Club UTA a reușit să scoată în stradă un număr mai mult decât rezonabil de oameni.

Într-un oraș în care ultimul miting de amploare a fost reușit de aceeași asociație (aproximativ 3000 de oameni în 2007) și în care toate protestele (nu vorbim de cele în care sunt aduși membri de partid cu autocarele de prin județ) nu strâng mai mult de 1000 de oameni, fie că vorbim de demonstrațiile anti PSD ori de cele împotriva măsurilor din pandemie, mobilizarea suporterilor UTA-ei s-a materializat într-o reușită. În condițiile unei călduri sufocante, la ora debutului mitingului, au fost aproximativ 1000 de fani adunați în mijlocul Pieței Avram Iancu, mulți alții venind pe parcurs și găsindu-și locuri mai umbrite unde se puteau apăra de dogoarea soarelui. Odată cu plecarea în marș și apoi pe traseu, numărul celor aflați în coloană a crescut constant, ajungând la un moment dat la peste 2000 de persoane.

Revenind la desfășurarea evenimentului, acesta a început la ora anunțată, cu imnul UTA-ei, „De la Dunăre la Sena“, intonat ca pe stadion, de întreaga asistență, cu fularele sus. După alte câteva cântece de peluză, care au încins atmosfera (dacă putem să ne exprimă așa în condițiile în care temperatura din termometre se apropia de 40 de grade), au urmat discursurile.

Președintele Suporter Club UTA l-a taxat necruțător pe conducătorul de facto al UTA-ei pentru atitudinea jignitoare a acestuia față de suporterii care-l contestă, pe care i-a catalogat fie ca manipulați, fie ca falși utiști:

„Domnul Meszar uită că nu el a făcut UTA, așa cum este acum. A făcut-o împreună cu noi, care plătim și acum cei mai mulți bani dintre toți suporterii din țară, pe abonamente, pe tricouri, pe fulare. Noi suntem cei care ținem clubul ăsta în viață. Din banii noștri ne explică el cum are grijă de UTA și cum noi, care plătim bani, suntem manipulați. Pe vremuri s-a spus că eram ba plătiți de PSD, ba de Bara, ba de Sandu Ion, ba de USR, acuma spun că suntem plătiți de oamenii ăștia (n.n. de investitori) și încercăm să facem rău clubului. Nu vrem să facem rău clubului și tocmai de aia, drept dovadă, de aici o să mergem direct la stadion și o să încurajăm echipa. Asta facem noi! Și cumpărăm bilete și abonamente, nu intrăm pe gratis la meci, nu cerem invitații, nu stăm la VIP să mâncăm și să bem pe banii arădenilor.“

Vicepreședintele SCU, Claudiu Negru a reluat și rezumat acuzațiile grave pe care asociația suporterilor le aduce conducerii clubului: neînregistrarea în contabilitatea clubului a unor părți din veniturile din vânzarea biletelor, abonamentelor și a materialelor din fan-shop sau creditările apărute pe numele unor angajați ai clubului, al căror venit nu justifică asemenea sume de bani: „Omul ăsta în delirul lui a ajuns să se compare cu Baronul Neuman și are tupeul să spună că este părintele clubului, doar pentru că a fost el la un moment dat membru fondator al unui ong. Însă ideea de UTA nu stă în spatele unui ong sau a unui SA ci este o idee vie care dăinuie de la momentul în care a fost fondată de Baron și avem datoria să o apărăm și să o protejăm atât pentru noi cât și pentru generațiile viitoare. De aceea am făcut o serie de sesizări către organele abilitate și aici aș aminti sesizările către DIICOT, către Cabinetul Ministrului de Finanțe, plângere la Oficiul de Spălare a Banilor și la DNA. Le-am făcut toate astea la nivel central pentru că știm cum sunt conduse aceste instituții la nivel local și știm că n-avem sorți de izbândă.“

Fostul președinte al SCU, Sebastian Bulumac a vorbit și el, printre altele, despre neregulile descoperite la Academia clubului: „Vă vorbesc nu doar în calitate de utist, membru fondator și fost președinte SCU ci și în calitate de părinte, care are copilul de un an și jumătate la Academia UTA. Când mi-au căzut sub ochi cifrele din ultimii doi ani ai UTA-ei, pot să spun că m-am crucit. Doar din banii pe care îi plătește unei pensiuni în Subcetate pentru cazarea juniorilor, UTA putea să își facă propriul hotel. Sunt părinți din Arad care vin și îmi spun că ai lor copii nu sunt chemați la anumite meciuri pentru a veni și a juca alți copii duși din județ, doar pentru a se justifica bani plătiți pe cazare. Noi suntem caz unic în lume cred, un club unde conducerea acestuia nu fură doar din bani publici ci și din banii suporterilor și ai copiilor. Îmi asum tot ce spun, domnul Meszar mă poate da în judecată.“

De departe însă cel mai aclamat lider al suporterilor a fost Colin Mesz, care, în stilul său inconfundabil, a avut un discurs scurt însă cu impact emoțional: „Avem șansa de a putea avea în conducerea clubului niște utiști ca și noi care însă au avut șansa să facă mai mulți bani. Pentru că oricare dintre noi dacă era milionar probabil și-ar fi dorit să fie investitor la UTA. Ceea ce nu înțeleg acești oameni care ne conduc acum este că noi suntem pasionali, iubim nespus UTA și Aradul iar când dau în UTA, dau în noi și nu le vom permite asta!“

Ultimul discurs i-a aparținut lui Cătălin Juncan, care a vorbit în numele grupului de investitori care dorește să preia clubul. A fost un discurs simplu, direct și care a impresionat prin faptul că a fost rostit din mijlocul unui grup de copii: „Tot ce visez este UTA. Am plecat acum 20 de ani din Arad cu visul că într-o zi mă voi întoarce și voi contribui cu ceva la comunitatea de unde am plecat. Mă întorc mai repede decât am crezut pentru că după ce vom prelua UTA, pentru că o vom prelua, voi rămâne probabil aici. Multă lume se întreabă de ce nu cedăm, pentru ce insistăm să venim la UTA. Acum 37 de ani, am fost cu tatăl meu la primul meci și vreau ca peste 20 de ani aceeași emoție pe care am simțit-o eu când s-a strigat UTA Arad, vreau să o simtă și acești copii care atunci vor merge cu copiii lor și aceștia cu copiii copiilor lor să strige Hai UTA! De aia nu cedăm, de aia suntem aici și de aia vom fi aici.“

În toată această perioadă, fanii au scandat împotriva conducerii clubului dar și împotriva politicienilor care au o influență nejustificată în viața UTA-ei. La 19.20, mitingul s-a încheiat la fel cum a început, cu imnul „De la Dunăre la Sena“ iar fanii s-au aliniat în spatele unui banner imens cu mesajul „UTA liberă“ și au pornit în marș pe străzile orașului. Pe tot parcursul acestuia, manifestanții au stârnit curiozitatea și chiar admirația trecătorilor, care îi filmau de pe trotuare sau de la balcoanele clădirilor. În plus, pe măsură ce coloana înainta, numărul de fani devenea tot mai mare, mulți dintre suporterii care mergeau la meci alăturându-se acesteia.

Un moment deosebit a fost consemnat în fața hotelului Continental, unde se afla autocarul echipei, care era cantonată acolo și se pregătea la rândul ei de plecarea spre stadion. Fanii i-au reperat rapid pe jucători, care se aflau în balcoane sau la geamurile camerelor hotelului și i-au încurajat frenetic, dovedind încă odată că protestul față de conducere nu impietează asupra relației foarte apropiate pe care suporterii o au cu echipa.

Mai departe, marșul a avut un nou moment de pauză în fața Primăriei, unde fanii au făcut spectacol cântând și sărind pe celebrul cântec de peluză „Nu dăm niciodată înapoi“. Având în vedere locația, a urmat o nouă porție de „dedicații“ către politicieni.

Marșul a continuat apoi pe traseul Piața Podgoria – Banu Mărăcine – Intim – Calea Victoriei – Arena „Francisc Neuman“. Pe tot traseul, suporterii și-au păstrat spiritul, cântând și scandând aproape fără oprire. Cel mai important este însă că nu au avut loc niciun fel de incidente.

La ora 20.50, sub supravegherea a zeci de jandarmi, polițiști locali și alți agenți de pază, coloana a ajuns la stadion, unde a fost întâmpinată cu curiozitate sau aplauze de către suporterii aflați deja acolo. S-a scandat din nou împotriva conducerii după care galeria și-a intrat în rolul de susținătoare a echipei, rol pe care nu l-a abandonat până la finalul meciului cu Petrolul.

Recomandările redacției