Coaliția de guvernare a decis miercuri ca alegerile prezidențiale să aibă loc în 4 și 18 mai, urmând ca toate candidaturile să fie depuse la începutul lunii martie, iar campania electorală să aibă loc în luna aprilie.
„În prima ședință a Coaliției din acest an, formațiunile politice au convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc la data de 4 mai, iar turul al doilea să aibă loc la data de 18 mai”, transmit liberalii într-un comunicat remis presei miercuri seară.
Ei spun că decizia ține cont de nevoia ca turul I al alegerilor să aibă loc în același timp cu alegerile parțiale din anumite județe (alegeri pentru primari în 13 comune, pentru Primăria Bușteni, Primăria Zalău și Consiliul Județean Bihor) și cu necesitatea ca datele alegerilor să nu se suprapună cu sărbătorile de Paște și Florii.
„Astfel, săptămâna viitoare Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență și Hotărârea de Guvern necesare respectării deciziilor Coaliției”, mai spun liberalii.
Ei susțin că „Coaliția a reconfirmat că domnul Crin Antonescu rămâne candidatul acesteia pentru alegerile prezidențiale”
Totodată, s-a decis ca, până la data de 27 ianuarie, bugetul de stat să fie prezentat în ședința Colației, urmând ca în prima săptămână din luna februarie să fie adoptat de Parlament.
În ciuda anunțului oficial al liberalilor, potrivit căruia coaliția a reconfirmat susținerea candidaturii lui Antonescu, surse autorizate au declarat pentru Europa Liberă că social-democrații vor un sondaj pentru a-l susține.
Liderii coaliţiei de guvernare s-au întâlnit miercuri pentru a stabili data alegerilor prezidențiale, candidatul comun al alianței de guvernare PSD-PNL-UDMR și bugetul pentru anul 2025.
Alegerile prezidențiale au fost anulate în plin scrutin electoral de Curtea Constituțională pe 6 decembrie 2024, la începutul turului doi, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a desecretizat rapoartele instituțiilor de apărare și securitate națională care vorbeau de intervenția unui actor străin în alegerile din România.
În ciuda grabei liberalilor de a anunța atât data alegerilor cât și confirmarea susținerii candidaturii lui Crin Antonescu în coaliția de guvernare, social-democrații nu au avut nicio reacție oficială.
În schimb, a reacționat partidul extremist Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
„Așteptăm ceva mai oficial, nu vorbe, documente emise de actualul guvern numit de un președinte uzurpator. Poziția Partidului AUR este clară: alegerile prezidențiale trebuiau să continue cu turul 2, de unde au fost lăsate, nu să fie refăcute în integralitatea lor. Decizia de anulare a alegerilor este o lovitură de stat și o încălcare gravă a Constituției. Actualul președinte al României este nelegitim, iar mandatul său trebuia să înceteze pe 21 decembrie”, a declarat pentru Europa Liberă primvicepreședintele AUR, Marius Lulea.
El spune că partidul său cere „respectarea voinței poporului și continuarea procesului democratic de unde a fost întrerupt”.
Președintele interimar al liberalilor, Ilie Bolojan, a dat asigurări că Antonescu va fi candidatul Coaliției, cel puțin cu susținerea liberalilor, iar premierul Marcel Ciolacu, președinte al social-democraților, că va discuta cu el.
Alegerile nu pot fi organizate, potrivit legii, la mai puțin de 75 de zile de la adoptarea hotărârii de către Guvern.