casa_familieDacă plănuieşti să-şi cumperi o locuinţă este foarte important să stabileşti un buget. Iată cinci sfaturi de care ar fi bine să le adopţi dacă vrei să ai o stabilitate financiară pentru aţi îndeplini visul, achiziţia unei case.

1. Fii realist: întinde-te doar atât cât îți e plapuma!
Acest vechi proverb românesc reprezintă un excelent principiu de „sănătate” financiară, atât în viața de zi cu zi, cât și atunci când suntem confruntați cu decizii mai mari, precum achiziția unei locuințe. La modul ideal, cu toții visăm poate la case cu piscină, dar adevărul este că puțini își pot permite așa ceva. De aceea, atunci când pornești în căutarea unei locuințe, fii cât se poate de realist: analizează-ți „la sânge” situația financiară pentru a vedea cât poți plăti, cu adevărat, pentru o casă. Specialiști în economie și agenți imobiliari spun că, atunci când faci o achiziție prin credit, rata la bancă nu ar trebui să depășească un sfert sau, cel mult, o treime din veniturile actuale. Așa că nu te lăsa furat de „generozitatea” băncilor, care acceptă azi, chiar și în plină criză, un grad de îndatorare de peste 60% pentru împrumuturile ipotecare!

2. Raportează-te la veniturile de azi, nu la cele de mâine!
În perioada de boom economic, când lucrurile păreau să meargă doar pe un curs ascendent, nu puțini au fost aceia care au luat decizii financiare dintr-un optimism exagerat, bazându-se pe măriri viitoare de salariu sau pe găsirea unui job mai bun. Apoi, odată cu venirea crizei, veniturile multora au scăzut, în vreme ce alții și-au pierdut chiar locul de muncă, rămânând cu rate împovărătoare. Chiar dacă ești tânăr, iar ascensiunea financiară reprezintă un scenariu probabil, ia întotdeauna în calcul și cealaltă variantă, pentru a evita surprizele neplăcute. Nimeni nu te oprește ca, peste câțiva ani, dacă și când vei avea o situație mai bună, să faci un upgrade de locuință.

3. Gândește-te la cheltuielile suplimentare ce pot apărea la achiziția unei case
Cumpărarea unei locuințe este, de regulă, o „operațiune” mult mai costisitoare decât s-ar părea la prima vedere. Dincolo de cheltuielile evidente – rata lunară, avansul, taxele notariale etc. -, faptul că vei deveni proprietar vine cu un cost suplimentar. Astfel, indiferent că te vei muta într-un apartament nou sau vechi, în cele mai multe cazuri vei avea nevoie de bani pentru amenajarea, mobilarea acestuia și/sau eventuale reparații. Chiar și lucruri aparent banale – cum ar fi punerea în funcțiune a unei centrale noi sau montarea unui interfon – contribuie la „nota finală de plată”.

4. Imaginează-ți scenarii negative: pierderea unui loc de muncă
Atunci când îți calculezi bugetul de casă, trebuie să-ți imaginezi și o serie de scenarii posibile, cum ar fi ca unul dintre soți să-și piardă locul de muncă. Oricât de neplăcut ar suna o asemenea variantă, ea trebuie luată în calcul. Pentru a nu ajunge în imposibilitate de returnare a creditului, un principiu de respectat ar fi ca un singur salariu la nivel de familie să fie suficient atât pentru plata ratei, cât și pentru asigurarea nevoilor minime de existență (hrană și utilități).

5. Ia în calcul apariția unui nou membru al familiei
Cu atât mai mult când ești tânăr și doar ce ți-ai întemeiat o familie, situația ta financiară poate fi „dată peste cap” oricând de un eveniment mai mult sau mai puțin prevăzut cum este nașterea unui copil. Acesta este un motiv în plus pentru a fi atent ca rata la casă să nu întindă la maximum capacitatea ta de plată; aceasta ar trebui să-ți permită, dimpotrivă, să pui deoparte o sumă de bani în fiecare lună.
Sursa: imobiliare.ro

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției