A mai rămas puţin mai mult de o lună până la alegerile europarlamentare. Oficial, campania electorală va începe vineri şi se va încheia pe 24 mai, însă toate partidele importante au început deja să-şi prezinte din timp candidaţii, pentru a le creşte şansele de a fi aleşi. La fel ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană, alegerile europarlamentare nu reprezintă o miză adevărată, nici pentru alegători, nici pentru partide, doar anumiţi candidaţi fiind interesaţi cu adevărat de rezultate, pentru că mandatul de la Bruxelles vine cu o indemnizaţie de câteva mii bune de euro, bani care sunt câştigaţi fără prea mult efort şi fără a încălca legea. Trebuie spus de asemenea că pentru alţi candidaţi mandatul din Parlamentul European înseamnă un fel de exil sau o formă de imunitate…
Cum prezidenţialele bat şi ele la uşă, fie că ne place, fie că nu, europarlamentarele capătă o semnificaţie specială, devenind un barometru. Politicienii vor afla astfel, după publicarea rezultatelor obţinute pe 25 mai, cam care este zestrea electorală pe care o pot arunca în lupta pentru obţinerea funcţiei supreme în stat. Sondajele de opinie pot fi manipulate, părerile unora şi ale altora pot fi mai mult sau mai puţin obiective, dar rezultatul votului va arăta ca o oglindă, dacă PSD-ul a mai scăzut în intenţiile de vot ale românilor după taxele aberante introduse de Guvernul Ponta, dacă PNL-ul a făcut bine că a ieşit de la guvernare, dacă PDL-ul a reuşit să facă uitate erorile comise când a fost la putere sau dacă PMP-ul începe să prindă cheag. Sigur, mai sunt şi alte formaţiuni politice, dar nu cred că acestea, cu excepţia UDMR, vor conta foarte mult nici la europarlamentare, nici la prezidenţiale, fără să intre într-o alianţă. Pentru UDMR, lucrurile sunt destul de clare, formaţiunea are un electorat relativ stabil, pe care nu îl împarte decât cu formaţiunile extremiste şi fiind la guvernare, are prima şansă atunci când vine vorba de alegeri. Nu trebuie uitat că voturile ungurilor s-ar putea să conteze foarte mult în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, însă uniunea nu prea are nimic de pierdut, numai de câştigat.
Din păcate pentru arădeni, şansele de a fi reprezentaţi din nou în Parlamentul European sunt foarte-foarte mici. Actualul europarlamentar arădean Iosif Matula nu se mai regăseşte pe lista PDL, singurul arădean care ocupă o poziţie decentă pe lista unui partid important fiind fostul deputat şi primar de Pecica, Iustin Cionca. În actuala conjunctură politică însă, locul al optulea pe lista PDL nu prea este de natură să ne dea mari speranţe.

Recomandările redacției