Zeci de cereri pentru emiterea ordinelor de protecție, la instanțele arădene

0
81

În luna aprilie a acestui an, un acord de colaborare a fost încheiat între instituții, în scopul eficientizării activităților de prevenire și combatere a violenței domestice, precum și de protecție a victimelor violenței domestice, manifestată prin oricare dintre formele prevăzute de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 217/2003. Acordul a fost încheiat între Tribunalul Arad, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad și Inspectoratul de Poliție Județean Arad. Acesta reprezintă, potrivit cuvintelor lui Otto Șandor Szep, „o colaborare pentru viitorul Aradului, pentru a suplini un vid legislativ”.

Instituțiile și-au propus să pună capăt situațiilor tragice în care victima renunță la protecție, pe fondul unui șantaj,a unei dependențe sau a unei presiuni, și violența se repetă sau chiar situația degenerează complet. În urma Acordului, chiar dacă se renunță la protecție, situația va fi monitorizată și cei de la DGASPC pot oferi în continuare consiliere victimei.

Cereri pentru emiterea ordinului de protecţie

Amintim că, în luna decembrie a anului trecut, în urma unor modificări legislative, polițiștii au dobândit dreptul de a emite ordine de protecție în cazurile de violență domestică. În cele mai multe cazuri, persoanele în cauză sunt cercetate penal pentru violență domestică, amenințare sau loviri și alte violențe. O dată ce intervalul de cinci zile al unui ordin de protecție expiră, victima se poate îndrepta către instanță pentru a solicita emiterea unui alt ordin, asta dacă nu este solicitat de către procurorii care instrumentează dosarul în care agresorul este cercetat penal. 

De când a fost instituită colaborarea între instituții, și anume, în perioada 15.04.2019 – 28.06.2019, pe rolul Judecătoriei Arad au fost înregistrate un număr de 33 cereri pentru emitere ordin de protecţie, din care, 11 cereri au fost formulate de către victime, iar 22 cereri au fost formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad. Din cele 11 cereri formulate de către victime, un număr de 8 cereri au fost admise, 2 cauze au fost respinse şi o cauză se află pe rol, în curs de soluţionare. Din cele 22 cereri formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, au fost admise 10 cereri, în 8 cauze instanţa a luat act de renunţare la judecată şi 4 cauze se află pe rol în curs de soluţionare.

În perioada 15.04.2019 – 28.06.2019, pe rolul Judecătoriei Ineu au fost înregistrate 4 cereri pentru emitere ordin de protecţie, din care, 2 cereri formulate de către victime, ambele respinse, iar 2 cereri au fost formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu, în aceste două cauze, instanţa a luat act de renunţare la judecată.

În aceeași perioadă, pe rolul Judecătoriei Chişineu Criş au fost înregistrate 6 cereri pentru emiterea ordinelor de protecţie, 5 cereri formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Chişineu Criş, care au fost respinse şi o cerere formulată de către victimă, aceasta fiind admisă.

Pe rolul Judecătoriei Gurahonţ au fost înregistrate 6 cereri pentru emitere ordin de protecţie, toate formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonţ, din care, 4 cereri au fost admise, iar în două cauze instanţa a luat act de renunţare la judecată. La Judecătoria Lipova au fost înregistrate 6 cereri pentru emitere ordin de protecţie, din care, 2 cereri formulate de către victime şi 4 cereri formulate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova. Din cele două cereri formulate de către victime, o cerere a fost respinsă, iar în cealaltă cauză, instanţa a luat act de renunţare la judecată. Din cele 4 cereri formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova, 3 cereri au fost admise, iar într-o cauză instanţa a luat act de renunţare la judecată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.