Astăzi, 11 septembrie, SUA comemorează 22 de ani de la groaznicele atacuri teroriste asupra turnurilor gemene de la World Trade Center şi clădirii Pentagonului.

În anul 2001, în mai puţin de trei ore,  o operaţiune teroristă a deturnat patru aeronave.

Aproape 3000 de persoane, printre care şi cinci români, şi-au pierdut viaţa într-un mod tragic. Cei care au rămas însă în viaţă nu pot acum decât să retrăiască cele mai cumplite scene.

Ora 8.42, o oră nefastă pentru cei care au văzut cu ochii lor ce înseamnă furia organizaţiei Al-Qaeda, condusă atunci de Osama Bin Laden.

 

Teroriştii s-au răsfirat în primele avioane comerciale în care se aflau zeci de pasageri. Toate aveau acelaşi scop: să distrugă turnurile gemene World Trade Center din New York.  Primul a fost zborul 11 al companiei American Airlines, care urma să traverseze Statele Unite, cu destinaţia Los Angeles. Toate cele 92 de persoane de la bord au asistat la scene terifiante. Două însoţitoare de zbor şi un pasager au fost înjunghiaţi, iar cel care a preluat conducerea aeronavei a lovit Turnul de Nord al World Trade Center între etajele 93 și 99.

 

Totul s-a făcut una cu Pământul. Primii salvatori ajunşi la faţa locului i-au preluat pe cei care fugeau înspăimântaţi din calea nenorocirii. În câteva minute, un alt atac are loc. Zborul 175 al United Airlines, care avea aceeaşi rută: Boston – Los Angeles. În aeronavă se aflau 65 de persoane care au asistat la momentul în care teroriştii au deturnat aeronava, iar pilotul ucigaş a intrat cu 800 de km/h între etajele 77 şi 85 ale Turnului de Sud. Imaginile impactului vorbesc de la sine.

Aceeaşi destinaţie o avea şi cel de-al treilea avion, un Boeing 757.  Era zborul 77 al American Airlines, încărcat cu 58 de pasageri şi 6 membri ai echipajului. În câteva zeci de minute, avionul a fost deturnat de cinci terorişti, toţi cetăţeni saudiţi, care au intrat cu forţa în cabina piloţilor şi au schimbat ruta. De aceast dată, scenariul sumbru viza clădirea Pentagonului. Milioane de oameni, fie martori direcţi, fie aflaţi în faţa televizoarelor vedeau cum teroriştii şi-au atins cel de-al treilea obiectiv.

 

Pentru americani, coşmarul era departe de a se fi încheiat. A patra aeronavă, Zborul 93 al United Airlines care se îndrepta spre San Francisco şi avea 44 de oameni  la bord a fost preluată de trei terorişti ce aveau în plan distrugerea Capitoliului din Washington. Doar că misiunea macabră a fost întreruptă chiar de pasageri, care, în speranţa că vor scăpa de moarte, timp de 6 minute s-au luptat cu islamiştii cot la cot. Atunci, aeronava s-a prăbuşit pe o câmpie în zona rurală a statului Pennsylvania.

 

Bilanţul sumbru al celei mai triste zi, ziua de 11 septembrie, este unul năucitor: 2.977 de morți din peste 90 de ţări. Printre ei şi cinci români. La acea vreme, preşedintele George Bush transmitea un mesaj dur populaţiei: „Nu vom face nicio distincţie între teroriştii care au comis aceste fapte şi cei care i-au ajutat”.

 

După dezastrul care a îndoliat America, ziua de 11 septembrie a devenit o zi a comemorării celor care şi-au pierdut viaţa. Pentru a marca momentul, locul unde se aflau turnurile gemene World Trade Center sunt luminate cu Tributul în Lumină, două fascicule care pot fi zărite de la kilometri întregi.

Sursa Obsevator

Recomandările redacției