Din data de 22 decembrie după ce, Ceauşescu fuge, în țară se declanșează o operațiune menite să declanșeze haos, să manipuleze populația, să dărâme ce câștigaseră românii în zilele de până atunci. Începe o diversiune radio-electronică, cu anunțuri false, dar și cu capcane adevărate. Populația aude că vin teroriști (inducere în eroare), că apa este otrăvită și alte atrocități. Însă, în același timp, cei care s-au luptat pentru liberate devin ținta operațiunii reale de exterminare.

Toate acestea încep când la Arad ajung generalii Constantin Nuţă (60 de ani) şi Velicu Mihalea (54 de ani), trimiși cu „verticala“, ca să reprime menifestanții și să-i extermine pe conducătorii acestora. „Din 22 seara a început diversiunea pe tot teritoriul țării. S-a vehiculat că apă era otrăvită – neadevărat, cu ținte false, cu teroriști securiști. Securiștii toți erau puși la zid și numiți teroriști. Oamenii îi priveau pe securiști ca fiind teroriși. S-au dat telefoane care induceau în eroare armata și s-a ajuns în situația în care, două unități militare să fie față în față și să deschidă focul. S-au dat deci telefoane mincinoase care ajungeau în Consiliu“, a spus a povestit Valentin Voicilă, lider al Revoluției la Arad.

În zilele de 22 – 23 decembrie, arădenii sunt sub bătaia puștii în piața Revoluției, aici fiind momente de război. Se trage atât cu stimulatoare, cât și gloanțe adevărate. Oamenii intră în panică, neștiind în ce să creadă, diverse vești fiind transmise prin diferite căi.

Represaliile – „vine verticala!“

Cei doi generali, Nuță și Mihalea se cazează la un hotel din centru, unde nu își declară adevăratul nume. Democrații instalați în Consiliu aud că aceștia sunt însoți de 29 de teroriști și că ar fi și „participanți străini“ care urmează să facă ravagii în Arad.

„Eu eram la telefonul guvernamental. Cei doi au vrut să ia contact cu Cioflică Mihai, șeful Poliției de la Arad. Acesta era în consiliu, cu noi. Generalul Mihalea a sunat la comitetul de partid (n.a Palatul Administrativ) și a cerut să vorbească cu Cioflică. I-am spus «tovarășe Cioflică vă caută domnul Mihalea». L-am dat pe Cioflică la telefon. Acesta i-a spus «Noi nu mai putem face nimic pentru că am predate toate armele!». Din această replica. după răspunsuri ne-am dat seama că Cioflică e alături de noi, deși auseserăm dubii. Armata jucase la două capete. După ce a terminat de vorbit la telefon ne-a avertizat să avem grijă, că nimeni nu ne apără“, susține președintele Fundației Revoluționarilor Arad și secretar al Blocului Național al Revolutionarilor 1989.

Revoluționarii au sunat la Televiziunea Română. Telefonistele partidului comunist erau alături de aceștia. „Le-am spus că au venit cu teroriști și va fi genocid ca la Timișoara“, susține Gheorghe Curta.

În piață, revoluționarii au rămas singuri cu militari tineri, fără experiență. Generalii au transmis că vine «verticala» – adică exterminare. „Apoi, Cioflică ne-a spus că trebuie să plece că viața lui e în pericol. Ce a făcut a însemnat neexecutare de ordin. A arătat că ține cu noi“, povestește Gheorghe Curta.

Mihalea a sunat apoi din nou. Acestuia I s-a transmis ce spusese Cioflică. „Puteți să-mi transmiteți mie tovarășe Mihalea. Eu vă transmit «Să vă duceți la București, să vă primiți noua funcție în primire!» – codificat“, explică Gheorghe Curta.

Mai apoi s-a tras de peste tot în centru și pe bulevard, de la hotel, din CEC, de la Liceul sanitar, de la Filarmonică – susțin revoluționarii. Însă, operațiunea care a fost fatală pentru unii arădeni – martiri ai Revoluții, a avut o puternică latură de manipulare.

Sub amenințarea teroriștilor și a focurilor

Lupta durează toată noaptea și se lasă cu vărsare de sânge. „Vizavi de teroriști, noi am prins doi «tuciurii», cu mai multe rânduri de uniforme pe ei și n-au vrut să vorbească, până când, unul dintre revoluționari i-a pus arma la gură. Până la urmă cei doi au început să vorbească. Au spus «Nu trageți în noi, că și noi suntem români ca i voi!» Erau de la DIA – Direcția de Informare a Armatei. 

Din bancă, s-a tras asupra noastră, spre primărie, de multe ori. Nu erau simulatoare, așa cum s-a speculat. Un simulator nu dă tencuiala jos deasupra capului, dacă nu e cartuș real. S-a tras în forță spre noi. Dacă s-a tras asupra noastră să zicem 20 de focuri, noi am ripostat cu 50. Ba de fircă, ba de intimidare. Am trecut prin momente greu de imaginat“, a povestit revoluționarul Iosif Attila Duka, reprezentantul Fundației Revoluției din Decembrie 1989 Arad

Tehnică, capcane și…mister

Telefoanele erau ascultate, iar mai apoi au fost tăiate. Revoluționarii au rămas la un moment dat fără muniție în Palatul Administrativ și au rugat militari să meargă în Cetate să le aducă muniție.

„Și atunci, s-a dovedit să fie o capcană, pentru că, acel camion care a plecat pentru muniție a fost lovit de focuri. Au murit oameni acolo și alții s-au rănit. Armata nu a vrut să colaboreze cu noi, așa cum ar fi trebuit. Au spus că nu le merg stațiile, lucru pe care nu l-am  crezut“, a mai spus Attila Duka.

Nici acum, urmașii revoluționarilor nu știu cum s-a derulat diversiunea care a răspus suflete nevinovate și cine sunt torționarii. „Diversiunea începe în 22 seara în București, la noi noaptea, la 10.30 și se încheie prin 27, 28 decembrie. Au fost decese și după executarea cuplului Ceaușescu. Încă nu se spune cine a organizat diversiunea. Știu doar că a fost făcută de profesioniști, nu de amatori“, declară Valentin Voicilă, liderul revoluției și președintele de onoare al Asociaţiei „21 Decembrie 1989” Arad.

Moartea generalilor

În 23 decembrie, cei doi au plecat, s-au urcat în Panonia Expres şi au fost arestaţi la Deva, după care elicopterul cu care erau duşi a explodat în aer, la Alba Iulia. Prăbuşirea elicopterului este încă neelucidată complet. Ancheta prăbușirii elicopterului cu cei doi generali a fost anchetată de procurorii militari şi a arătat că acesta a fost doborât, cel mai probabil, de rafalele de mitralieră trase de un soldat care păzea depozitul de armament şi care s-a speriat văzând elicopterul că survolează zona cu luminile stinse. „Cel care a păstrat evidența telefoanelor Gruber Gheza a fost împușcat în cap. Ca să nu știm cine dădea știri false a dispărut și dosarul notat de el. Oamenii trebuie să știe că noi, în ’89 am fost gata să murim“, conchide Valentin Voicilă, liderul Revoluției la Arad.

Recomandările redacției