Ziua Administrației Arădene va fi marcată, vineri 17 mai 2024, în Piața Catedralei din municipiu, când se vor sărbători cei 105 ani de la instaurarea administrației românești în Arad.

Programul va începe la ora 18.00 cu o paradă militară.

După paradă, de la ora 19.00, va avea loc un concert de muzică ușoară.

Pe scenă vor urca trupele arădene Pandora și Mario Band și lugojenii de la Springtime Band 2.1.

Invitata specială a evenimentului este Feli, care va oferi publicului un recital. Feli Donose este din Sebeș (județul Alba) și a devenit cunoscută și iubită de public după participarea la show-ul „Vocea României“. Numită și „Adele de România“, Feli are deja o carieră muzicală de peste 10 ani în care a lansat numeroase hit-uri printre care: „Creioane colorate“, „Timpul“, „Du-te dorule“, „Dragoste nebună“.

De la ora 22.00 va avea loc un spectaculos foc de artificii.„Vă așteptăm în număr cât mai mare la un nou eveniment găzduit de Piața Catedralei. Dorim să marcăm Ziua Administrației Arădene și implicit cei 105 de ani de la instaurarea administrației românești în Arad, prin organizarea unei  parade miltare, a unui spectacol unde invitata specială va fi Feli Donose, iar după lăsarea întunericului vom putea admira un spectaculos foc de artificii.“, a punctat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

În 17 mai 1919, a intrat în Arad Regimentul 6 Vânători al Armatei Române, sprijinit de o baterie de artilerie. Momentul a însemnat instaurarea administrației românești în oraș.Unirea de la 1 Decembrie 1918 a determinat diverse poziţionări ale autorităţilor locale.Prezenţa armatei franceze, încă din luna ianuarie 1919 şi atmosfera tensionată generată de curentul bolşevic venit dinspre Ungaria au intensificat activitatea gărzilor naţionale. După încercarea nereuşită de a-l instala ca prefect pe avocatul dr. Iustin Marşieu, a urmat, în 24 aprilie 1919, vizita generalului Gondrecourt la Radna, moment care a consfinţit recunoaşterea lui Iustin Marşieu ca prefect al judeţului Arad. Armata română a înaintat în fostele teritorii austro-ungare, atingând la începutul lunii mai linia Mureşului.

În ziua de 16 mai 1919, avocatul dr. Sever Ispravnic a anunţat autorităţile că a doua zi vor sosi trupele române la Arad. În absenţa prefectului, s-a constituit un comitet de întâmpinare, din care au făcut parte avocaţii dr. Sever Ispravnic, dr. Teodor Papp şi dr. Eugen Costina. Cu concursul autorităţilor militare franceze autorităţile locale au organizat o paradă militară, iar în 17 mai 1919, Regimentul 6 Vânători a intrat dinspre Curtici, pe drumul care avea să îi poarte numele, Calea 6 Vânători, avându-l în frunte pe colonelul Pirici.  În acele momente, studenţii Institutului Teologic-Pedagogic fluturau cele două steaguri, iar mulţimea adunată a întâmpinat-o cu flori şi urale. Pe toate instituţiile a fost arborat tricolorul românesc. La sosirea armatei în faţa primăriei, au fost adresate cuvinte de bun venit din partea autorităţilor locale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recomandările redacției