Asistenții sociali și psihologii Serviciului Prevenirea Marginalizării Sociale, Trafic, Migrație și Repatrieri din cadrul DGASPC Arad, în colaborare cu polițiștii specializați ai Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității și cei ai Secției 2 Micălaca din cadrul IPJ Arad au continuat vineri campania de prevenire și informare pe teme ce țin de combaterea traficului de persoane.

Și au ales o zi cât se poate de potrivită. Pe 18 octombrie este marcată Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane. Au dus mesajul campaniei în piețe, magazine, locuri aglomerate din oraș, dar și în zone cu risc criminogen, distribuind pliante și datele de contact ale Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

„Traficul de persoane constituie o infracţiune gravă şi totodată o încălcare flagrantă a drepturilor omului. Majoritatea victimelor traficului de fiinţe umane sunt femei şi fete vulnerabile. Traficanţii le promit locuri de muncă bine plătite, iar de multe ori cele care îşi părăsesc locurile natale pentru a scăpa de sărăcie prezintă riscul de a deveni victime sigure”, declară Erika Stark, directorul general al DGASPC Arad.

Statisticile diferitelor organisme implicate în monitorizarea acestui flagel arată că traficul de persoane poate fi considerat sclavia zilelor noastre. Deși legal sclavia știm cu toții că a fost abolită, estimările spun că sunt mai mulți oameni în sclavie astăzi decât au fost vreodată în istorie. Traficul de persoane are loc în toată lumea, iar Europa nu este ocolită pentru că mii de persoane sunt exploatate anual în diferite forme.

În prezent traficul cu ființe umane este considerat a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme. Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeană se face în scopul exploatării sexuale iar locul secund este ocupat de traficul prin muncă forțată.

Printre celelalte tipuri de trafic de persoane există obligarea la cerșetorie și comiterea de fapte ilegale.

 

Recomandările redacției