Pe 15 Martie 1962, într-un discurs în fața Congresului American, președintele american J.F. Kennedy a enunțat patru drepturi fundamentale ale consumatorilor: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a alege și dreptul de a fi ascultat.

Ziua Mondială a Consumatorilor a fost sărbătorită pentru prima dată în 1983 de către „Consumers Internațional” . Doi ani mai târziu, Adunarea Generala a Națiunilor Unite a votat liniile directoare ale Națiunilor Unite în domeniul protecției consumatorilor. Acestea formulau principalele drepturi ale consumatorilor cerute de către organizațiile de consumatori.

Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – InfoCons – , cu sediu și la Arad, a sărbătorit și în acest an Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. „Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, InfoCons este alături de toți consumatorii și pune la dispoziția acestora numărul de telefon 021 9615!**, apelabil din orice rețea fixă sau mobilă, sau *9615***, din orice rețea mobilă! (**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom ***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal ), număr la care consumatorii pot beneficia de consiliere și consultanță cu privire la depunerea unei sesizări și pot afla informații utile din diverse domenii. De asemenea InfoCons este alături de consumatori prin alegerea produselor și serviciillor în cunoștință de cauza accesând Aplicația InfoCons ce se descarcă gratuit , atât pentru telefoane cu Android sau cu iOS. Vei putea accesa o baza de date de peste 75.000 de produse, accesa informații și numere de telefon utile, dicționarul general pentru consumatori, teste comparative și multe altele direct de pe dispozitivul mobil. Periodic actualizăm și completăm baza de date de date a produselor disponibile prin scanarea codului de bare, utilizând Aplicația. Așteptam și consumatorii să ne sprijine prin identificarea produselor ce nu se regăsesc în baza de date, se arată în comunicatul de presă.

Amendă pentru depozitare necorespunzătoare

Trebuie menționat că InfoCons a mai anunțat că, în cursul lunii februarie 2019, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și cea a municipiului București au efectuat 9.366 de controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi în unităţi de depozitare. Controalele au vizat aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate și prelucrate, precum și cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor şi a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității. Astfel, în Arad a fost aplicată o sancțiune de 2 000 de lei pentru depozitare necorespunzătoare.

Recomandările redacției